Eclairs met koffiearoma
- Totale tijd 3u 30min
- 1u
Voorbereidingstijd - 30min
Gaartijd - 2u
Afkoeltijd
Ingrediënten
8 personen
50 g boter
12.5 cl water
2 snuifje suiker
2 snuifje zout
75 g bloem
125 g eieren
1 cl melk
1 ei
48 cl melk
45 g suiker
4 eierdooiers
45 g suiker
60 g maizena
5 g koffie-extract
50 g boter
200 g fondantglazuur
Accessoires
Beater
Bereiding
Stap 1 /20
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2 /20
Maak het soezenbeslag. Doe het water, het zout, de suiker en de stukjes boter in een steelpan. Laat het zachtjes sudderen, zodat de boter kan smelten.
Stap 3 /20
Haal van het vuur en voeg de bloem in één keer toe Plaats het opnieuw op een laagje vuurtje en meng de inhoud goed door elkaar met behulp van een spatel. Het deeg moet loskomen van de randen van de pan en een bal vormen.
Stap 4 /20
Doe het mengsel in de kom van de keukenrobot. Druk op ‘Start’. Kneed het deeg om de temperatuur te laten zakken. Zo gaan de eieren niet schiften wanneer ze aan de kom worden toegevoegd.
Stap 5 /20
Druk op ‘Start’ en voeg dan beetje bij beetje, terwijl de keukenrobot in werking is, de opgeklopte eieren toe. Pas de hoeveelheid eieren aan door regelmatig de consistentie van het deeg na te gaan: het moet stijfgeklopt worden met de klopper tot het een vast geheel gaat vormen en blijft staan.
Stap 6 /20
Doe het beslag in een spuitzak met een standaard spuitmondje van 14 mm. Spuit 12 eclairs van 12 cm op minstens 3 cm van elkaar op een ingevette bakplaat.
Stap 7 /20
Bestrijk de eclairs met een mengsel van opgeklopt ei en wat melk.
Stap 8 /20
Bak ongeveer 25 tot 30 minuten op 200 graden bakken. Zet de oven na 20 minuten een beetje open om het vocht weg te laten trekken.
Stap 9 /20
Laat het op een rooster afkoelen.
Stap 10 /20
Maak de koffiecrème. Kook de melk met de suiker in een steelpan. Roer regelmatig met een spatel.
Stap 11 /20
Doe de eierdooiers, de suiker en de maizena in de kom van de keukenrobot. Druk op 'Start'.
Stap 12 /20
Giet de warme melk en het suikermengsel geleidelijk bij het mengsel en laat de keukenrobot draaien.
Stap 13 /20
Doe alles in de pan en breng het mengsel aan de kook. Roer het geheel aanhoudend door elkaar met behulp van een garde. De consistentie moet voller en dikker worden. Breng op het laag vuur gedurende 3 minuten aan de kook en roer voortdurend. Haal van het vuur.
Stap 14 /20
Voeg het koffie-extract en de boter toe en meng. Giet de mengsel op een bakplaat. Bedek de room met huishoudfolie en druk de folie aan op de room. Zet twee uur in de koelkast.
Stap 15 /20
Doe het afgekoelde mengsel in de kom van de keukenrobot. Druk op 'Start'.
Stap 16 /20
Neem de eclairs van de bodem en maak er 3 gaatjes in met een klein standaard spuitmondje van 6 mm, om het spuitmondje in te steken.
Stap 17 /20
Doe de koffiecrème in een spuitzak met een klein, dun spuitmondje.
Stap 18 /20
Garneer de eclairs. Begin aan de randen en werk naar beneden tot ze zwaar worden.
Stap 19 /20
Doe de fondant in een pan. Verwarm op een zeer laag vuur op 35°C. Controleer de temperatuur met een voedselthermometer.
Stap 20 /20
Wacht tot de fondant de juiste temperatuur heeft. Dip de eclairs in de fondant om ze te glaceren.